biografie

Barbara Guldenaar (1971), Krommenie

1993-1997 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, autonoom sculptuur

1997 Gerrit Rietveld Prijs (eindexamen prijs)

1998 Startstipendium van Het Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

2001 Basisstipendium van Het Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

2003 de Zaanse cultuurprijs, aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars in de gemeente Zaanstad

2008 Jan de Bruinprijs, 2de plaats. Prijs voor kunstenaars van stichting Tengel Zaanstreek

Barbara tekent en schildert aquarellen en gouache (dekkende waterverf). Daarnaast maakt ze collages, draait ze aardewerk, beschildert ze keramiek en maakt ze foto’s.

Barbara over de Zeenaakten: “Het tekenen zelf is uitvinden, bouwen, de constructie maken. De kleuren geven gewicht, helder blauw tegenover lichtgevend oranje gaan samen trillen, die energie, die wil ik laten dansen. Water speelt een belangrijke rol in mijn werk. De eigenschap van water maakt het mogelijk heel zachte overgangen te maken in kleur. De kleuren zijn vloeibaar, ze zijn de emotie binnen de grenzen van het vlak. Mijn Zeenaakten zijn dragers voor verhalen; de communicatie over en weer tussen mens en dier, wie lokt wie, de blauwe figuren – Italiaanse tekenkunst uit de renaissance – zijn zelf water geworden om naar de zeedieren te kunnen lonken. ”

Barbara over gouache: “Magische vragen die het leven licht maken. Alles wat ik niet begrijp krijgt een kleine tekening. Het zijn de aantekeningen over het leven. Vanuit dit persoonlijke archief maak ik de start van elke nieuwe tekening. Datgene wat in het archief heeft stilgelegen begint weer een eigen leven in het heden. De iPad-tekeningen op Zaanse bord zijn een onderdeel van dit bouwen aan de architectuur van mijn ziel.”

“Gewoon een kom thee drinken, inspireert me; bij het zien van een gedetailleerde Chinese voorstelling, waar vogels en bloesemtakken elkaar in de weg zitten en vechten om een plek, aan welke kant van de kom zal gedronken worden. Of de theepot van mijn oma met daarop een voorstelling waar volgens Zap zijn opa op te zien is, voorbijrazend op een mythisch dier. Deze schoonheid van alledaagse dingen wil ik laten zien.”

Anderen schreven over Barbara Guldenaar. Lees de teksten van Ingrid Guldenaar en Rob Perrée.